Kisbér város hivatalos honlapja
           
       

Mit kell tudnunk a HPV (Human Papilloma Vírus) fertőzésről és a megelőzésről?

2010. december 02. , csütörtök

A méhnyakrák (cervix) a nők daganatos eredetű halálozásának második leggyakoribb oka világszerte. A becslések szerint minden évben mintegy 500 ezer új eset fordul elő és évente 270 ezer nő veszíti el életét a méhnyakrák következtében.

Magyarországon évente 1200 nőnél jelentkezik invazív méhnyak daganat és évente 500 fiatal – középkorú nő hal meg emiatt. A magyarországi halálesetek száma az európai átlag háromszorosa. Mint az már szakmailag bizonyított, a méhnyakrák kialakulását 99,7%-ban a humán daganatkeltő papilllómavírusok (HPV) okozzák: több mint 70%-ban a 16 és 18-as típus. A fertőzés főképp nemi úton terjed és a méhnyakrákon kívül számos egyéb súlyos megbetegedéshez vezethet.

A nemi szemölcsök (condyloma) kialakulása hasonlóképpen HPV fertőzés következménye, aminek túlnyomó többségét, 90%-át a 6 és 11-es HPV típusok okozzák. Hazánkat a nemzetközi átlag felett sújtó betegség - a nemi szervi szemölcs - rendkívüli kellemetlenségekkel jár, nehezen kezelhető, kb. 25%-a állandóan kiújul a kezelés ellenére. Több mint 100.000 ember szenved ettől a vírusos megbetegedéstől, a férfiakat és nőket egyaránt érinti.

Ki kaphatja el a HPV fertőzést?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 630 millió embernek van HPV fertőzése világszerte. A szexuálisan aktív fiatal nők több mint fele megfertőződik élete során. A 15 -24 év közötti férfiak és nők majdnem negyede érintett a fertőzésben, melyet az aktív szexuális életük első 2-3 évében szereznek. A fertőzés –nem csak- szexuális úton terjed, bőr-bőr kontaktus révén, akár közösülés nélkül is. Mivel a HPV fertőzés sokszor tünetmentes, leggyakrabban a nőgyógyászati rákszűrés alkalmával derül ki. A leginkább daganatkeltő típusokkal (HPV 16,18) történt fertőzés, amennyiben a szervezet nem tudja leküzdeni, rákmegelőző és rákos elváltozást okozhat a méhnyakon, hüvelyben ill. szeméremtesten. A korai felismerésnek óriási szerepe van, ha időben diagnosztizálják, műtéti beavatkozással és egyéb daganatellenes terápiákkal kezelhető. Rendkívül fontos tehát a rákszűrés, amivel a korai felismerés lehetővé válhat, viszont a fertőzést nem tudjuk megelőzni vele.
Sajnos hazánkban a szűrőprogramok eddigi propagálása ellenére a méhnyakrák halálozási adatai az elmúlt tíz évben nem változtak.

Védőoltás
Jelenleg Magyarországon két oltóanyag van forgalomban. Az egyik 2 komponensű védőoltás, amely a 2 magas onkogén rizikójú HPV vírus (16, 18) ellen nyújt védelmet, ezáltal a méhnyakrák megelőzésére szolgál hölgyek számára.

2006. decembere óta hazánkban is elérhető a 4 komponensű védőoltás, amely  a 2 magas onkogén rizikójú HPV vírus (16, 18) mellett a 2 alacsonyabb onkogén rizikójú, elsődlegesen a nemi szemölcsöket okozó HPV (6, 11) típusai ellen is képes rendkívül hatékony védettséget biztosítani, ezáltal a méhnyakrák, a szeméremtestrák, a hüvelyrák és a nemiszervi szemölcsök megelőzésére szolgál.
A nemi élet megkezdése előtt kapott oltás közel 100%-os védettséget biztosít a vakcinában lévő mind magas mind alacsony rizikójú HPV-típusok okozta megbetegedések ellen. A védőoltás 3 részletben kell beadni (0., 2., 6. hónapban), a vakcina az eddig rendelkezésre álló adatok szerint feltehetően hosszú távú védettséget biztosít.
Azoknak a nőknek is ajánlott a védőoltás, akik már korábban megfertőződtek valamelyik HPV típussal, mivel a négykomponensű vakcina a másik 3 típus okozta fertőzés ellen változatlanul védelmet biztosít.  A védőoltás megelőzésre alkalmas, terápiás hatása nincs.

Jelenleg  9 éves kor felett ajánlott lányoknak és fiúknak egyaránt.
A négykomponensű vakcina egyik előnye, hogy fiúknak is adható, hiszen a HPV náluk is okoz megbetegedéseket (a hímvessző daganatok 50%-t, a végbélnyílás daganatok 90%-át, a szájüregi rákok kb. 30%-át, valamint ugyanúgy szemölcsöket), továbbá a fertőzés terjesztésében ugyanúgy részt vesznek.

Milyen mellékhatást okozhat a védőoltás?
A védőoltás  a vírus burkának egyes részeit tartalmazza, örökítő anyagot (DNS) nem, ezáltal  a betegséget nem okozhatja, ezért biztonságos. A HPV elleni oltásnak nincsenek komolyabb mellékhatásai, hasonló panaszok fordulhatnak elő, mint a többi védőoltás esetén (bőrpír, duzzanat, fájdalom, hőemelkedés, amelyek rövid idő múlva spontán elmúlnak).

A www.hpvinfo.hu honlapon minden érdeklődő hasznos információkhoz juthat, magyar nyelven, továbbá weblapunkon ½Videók/HPV½ menüpont alatt vagy a következő linkre kattintva videókat nézhetünk meg a témával kapcsolatba:

http://www.kisber.hu/kisber01013491_hpv.html

2010. decemberig 43 fő kapta meg az oltást.

 

 

 • Elérhetőségek
 • Galéria
 • Kultúra
 • Látnivalók
 • Munkalehetőségek
 • Sport
 • Szálláshelyek
 • Testületi ülések
 • Videók
 • Városi KönyvtárWass Albert Művelődési Központ
  Kisbér Város Önkormányzata - 2870 Kisbér, Széchenyi u. 2. - Telefon: (+36 34) 552-002 - E-mail: titkarsag@kisber.hu