Kisbér város hivatalos honlapja
           
       

Rendőrségi Hírek

NYÁRI BŰN-ÉS BALESET-MEGELŐZÉSI TANÁCSOK GYEREKEKNEK, FELNŐTTEKNEK

2017. július 01. , szombat

Néhány bűnmegelőzési tanács a nyárban rejlő veszélyek elkerülésére
Elkezdődött a hosszú nyári szünet, amelyet már olyan nagyon vártak a gyerekek. Sokat lehet pihenni, játszani, sportolni, kirándulni, és persze nyaralni, de ahhoz, hogy a szünidő gondtalan és problémamentes legyen, tartsunk szem előtt néhány tanácsot.

KEDVES GYEREKEK!
LEGYEN GONDTALAN A NYÁRI SZÜNET!

1./ Személyes biztonság-értékeink védelme

 • Minél több időt próbálj meg értelmes elfoglaltsággal, programokkal eltölteni még akkor is, ha egyedül vagy otthon a nyár egy részében, mert a szüleid dolgoznak. Egy labda is elég a jó szórakozáshoz. A csellengés, csavargás, „lógás” hamar meggondolatlan, buta, esetleg törvénysértő dolgokhoz tud vezetni.

 

 • Legyél gyanakvó az idegenekkel szemben! Ne dőlj be, ha ajándékokat, számodra kívánatos dolgokat ígér /pl. mobil, Mp3 lejátszó, játék szoftver stb.../!

 

 • Alig ismerthaverokat, ismerősöket ne vigyél fel a lakásotokba!

 

 • Ne tarts magadnál nagyobb pénzösszeget!

 

 • Mindig mondd el a szüleidnek, a nagyszüleidnek/vagy akire rábíztak/, hogy hová mész, hol fogsz tartózkodni!

 

 • Vigyázz az értékeidre! Ne hagyd őrizetlenül kerékpárodat, rollerodat, sportszereidet, még rövid időre sem!

 

 • Ne menj el idegennel, ne szállj be ismeretlen személy autójába!

 

 • Ha valami olyan történik a nap folyamán, ami szokatlan, kellemetlen, vagy nem érted, feltétlenül meséld el a szülőknek, vagy annak a felnőttnek, akivel vagy! Ne maradjanak benned megválaszolatlan kérdések, érthetetlen gondolatok.

 

2./ Balesetek megelőzése, közlekedés biztonság

 

 • Ha 12 éven aluli vagy, TILOS főútvonalon kerékpároznod! A járdán csak a gyalogosok zavarása nélkül biciklizhetsz.

 

 • Tilos elengedett kormánnyal biciklizi.

 

 • Kerüld a meggondolatlan, tragédiához vezethető kalandokat /pl. erdőben domboldalról történő legurulásokat, nagy tömegű tehergépkocsik mögött történő biciklizést, stb.../, mert ezek visszafordíthatatlan következményekhez vezethetnek.

 

 • A kerékpárnak is vannak olyan tartozékai, amelyekkel kötelező ellátni a járművet. Ezek közül a legfontosabb az első és hátsó világítás, valamint a fékek.

 

 • Ne játssz építési területeken, vasúti töltéseken! Ne menj/mássz magasfeszültség közelébe, mert még ha nem is érsz hozzá, a feszültség lehúzhat, és áramütést szenvedsz!

 

3./ Vízi kalandok biztonságosan

 

 • Csak kijelölt fürdőhelyeken, strandokon fürödj, mert a bányatavak, ismeretlen álló-illetve folyóvizek halálos veszedelmet jelenthetnek!

 

 • Felhevült testtel, SOHA NE UGORJ bele a vízbe! Ugyancsak kerüld a vízibicikliről való vízbe ugrást, illetve az ismeretlen mélységű / sekély vízbe való fejesugrást!

 

 • Csak akkor merészkedj mélyvízbe, ha megbízhatóan tudsz úszni!

 

 • A strandon, parton se hagyd őrizetlenül értékeidet!

 

 • Viharjelzéskor azonnal hagyd el a vizet!

 

4./ Használd az internetet biztonságosan!Ne feledd, hogy a JOGSZABÁLYOK UGYANÚGY ÉRVÉNYESEK AZ INTERNETEN, MINT A VALÓS ÉLETBEN.

Az anonimitás álarca mögé bújva elkövetett cselekedetekért ugyanúgy felelni kell!

 

·        Ha úgy gondolod, hogy törvénybe ütköző vagy ártalmas tartalmat találtál az interneten, ha bármi gyanút kelt benned, ha az internetre feltöltött fényképedet, videódat az engedélyed nélkül valaki máshol megjelenteti és ez téged rosszul érint, tehetetlennek érzed magad, haladéktalanul mondd el a szüleidnek, tanárodnak, vagy írj róla a Kék Vonalnak (www.kek-vonal.hu)!

·        Ha úgy gondolod, hogy zaklatásnak vagy kitéve,ments le minden bizonyítékot. Tiltsd le a zaklatót, vagy töröld ki a kapcsolati listádról. Próbálj meg nem válaszolni vagy visszavágni! Jelentsd! (szülőnek, felnőttnek, Kék Vonalnak).

 

·        Ne vegyél részt egy másik személy képeinek, üzenetének, sértegetésének továbbításában! Azt gondolhatod, hogy ez csak egy vicc, de még bűncselekményt is elkövethetsz ezzel. Nézegetni és továbbítani az ilyen fajta dolgokat, annyit jelent, hogy hozzájárulsz egy internetes zaklatáshoz. Félreállni és hagyni, hogy csak megtörténjen, ugyanolyan rossz. Jelentsd, ha ilyet tapasztalsz!

 

·        Ha szeretsz online chatelni, legjobb, ha csak ismerőseiddel teszed. Ha chatportálokon „ismerőseid” között ismeretlent találsz, vagy ha már számodra kellemetlen vagy zavaró a kapcsolat, blokkold le, töröld le! Az online barátokkal jobb, ha csak az Interneten tartod a kapcsolatot. Ne találkozz idegenekkel, főleg ne a barátod/barátnőd, szüleid tudta nélkül, vagy elhagyatott helyen!

 

·        Ne írd ki semmilyen közösségi oldalon a nyaralásod dátumát, tartózkodási helyedet! Ne „csekkolj be” lépten-nyomon, amikor nem vagy otthon, mert így növelheted annak kockázatát, hogy betörnek otthonodba.

 

·        Alaposan gondold át, hogy milyen képeket és videókat teszel fel magadról, vagy engeded meg, hogy nyilvánosságra hozzanak rólad. Ha feltöltesz egy fényképet vagy videót, azt bárki letöltheti, megváltoztathatja, továbbküldheti, közzéteheti az interneten.

 

SOSEM KÉSŐ ELMONDANI, HA VALAMI SÉRELEM ÉRT, HA VALAKI BÁNTOTT MINDIG VAN SEGÍTSÉG!

 

KEDVES FELNŐTTEK!

 

A gondtalan nyaralás érdekében néhány tanács:

 

Gépkocsi

Gépkocsiját zárja be mindig, értékeit, táskáját még néhány percre se hagyja benne!Az autópályán a pihenőkben is zárja be a gépkocsiját, ne hagyja, hogy eltereljék a figyelmét segítségkéréssel, műszaki hiba jelzésével!

 

1. Bankkártya, Készpénz

A PIN kódot jegyezze meg, fizetésnél mindig tartsa szemmel a bankkártyáját!

 

2. Bevásárlás

Ne tegye táskáját a bevásárló kocsira, pénztárcáját ne a tartsa a farzsebében!

 

3. Strand

Ne hagyja a strandon értékeit felügyelet nélkül!

 

4. Fesztiválok

Nagy tömegben tartsa táskáját szemmel, értékeit, pénzét tartsa belső zsebben vagy övtáskában!

 

5. Szállás

Amikor távozik a szálláshelyéről, az ajtót zárja be! Értékeket ne hagyjon szem előtt! A nagyobb értékű holmikat helyezze el a szálloda széfjében!

 

Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztály

 

 

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS


A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdet a középfokú köznevelési intézmények első, második vagy harmadik évfolyamán tanuló roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a rendőri pálya választásának ösztönzésére a 2017/2018-as tanévre

Pályázati feltételek

Pályázatot azok a roma származású fiatalok nyújthatnak be, akik középfokú köznevelési intézmények nappali tagozatán első, második vagy harmadik évfolyamán tanulnak, évismétlésre semmilyen tantárgyból nem kötelezettek, és a pályázat benyújtásának évében elért, év végi tanulmányi átlageredményük legalább 3,00. A pályázónak a fentiek mellett a pályázat benyújtásakor az alábbi feltételeknek kell eleget tennie:

a) magyar állampolgárság;

b) magyarországi lakóhely;

c) büntetlen előélet;

d) valamely rendészeti szakközépiskolába vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karára való, a középfokú köznevelési intézmény elvégzését követő jelentkezés, a hivatásos szolgálati jogviszony létesítéséhez szükséges tanulmányi és vizsgakötelezettségek teljesítésének, valamint ezt követően a hivatásos szolgálati jogviszony létesítésének vállalása;

e) szakiskolai tanulók esetében az érettségi megszerzésének és a tanulmányok ennek megfelelő - a szakiskolai tanulmányok befejezését követő tanévben történő - folytatásának vállalása;

f) kifogástalan életvitel és jó hírnév a pályázó vonatkozásában; a pályázó hozzátartozóinak és a vele egy háztartásban élőknek az életvitele a szolgálat törvényes és befolyástól mentes ellátását nem veszélyezteti;

g) egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasság, az alkalmasság pályázat elbírálása során történő, valamint a támogatás időtartama alatti megállapításához szükséges vizsgálatok írásban történő vállalása;

h) írásbeli hozzájárulás a pályázat benyújtása során a megyei/fővárosi rendőr-főkapitányság rendelkezésére bocsátott személyes - köztük különleges - adatoknak a cigány származású fiatalok rendőrré válásának elősegítése érdekében a Rendőrség által biztosított támogatási rendszer létrehozásáról, valamint a rendőri szervek ezzel kapcsolatos feladatairól szóló ORFK utasításban foglaltak szerinti kezeléséhez, valamint ahhoz, hogy e követelményeknek való megfelelés megállapítása érdekében a pályázó lakó- és családi körülményeit, továbbá a korábbi büntetéseire vonatkozó adatokat előzetesen és a támogatási szerződés hatályának tartama alatt a Rendőrség bármikor megvizsgálhatja;

i) írásbeli nyilatkozat roma származásról.

A támogatás formája, mértéke

A pályázatot elnyerők számára a támogatást a rendőr-főkapitányságok biztosítják saját költségvetésük terhére, a középfokú köznevelési intézményben folytatott tanulmányok hátralévő idejére az alábbiak szerint:

a) számla vagy egyéb igazolás alapján a diákotthoni vagy kollégiumi szállásköltség és a menzai ellátás költségeinek teljes körű térítésével;

b) tanévenként - számla alapján, személyenként legfeljebb 25 000 forint értékben - ruházkodási segéllyel;

c) tanszersegéllyel (a tankönyvek költségeinek számla alapján történő, teljes mértékű térítésével, az egyéb taneszközök esetében pedig - ugyancsak számla alapján - tanévenként és személyenként legfeljebb 4500 forint értékhatárig);

d) az előző félév végi tanulmányi eredmény függvényében a tanév alatt, havi rendszerességgel folyósított pénzbeli juttatással:

da) 3,00-3,50 tanulmányi átlag esetén nettó 2000 forint/hónap,

db) 3,51-4,00 tanulmányi átlag esetén nettó 3000 forint/hónap,

dc) 4,01-4,50 tanulmányi átlag esetén nettó 4000 forint/hónap,

dd) 4,51-5,00 tanulmányi átlag esetén nettó 5000 forint/hónap

összegben;

e) kitűnő tanulmányi átlag esetén egy szakmai nap eltöltésére nyílik lehetőség valamely, területileg illetékes rendészeti szakközépiskolában.

Egyéb tudnivalók

A pályázatot 2017. június 30-ig kell a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének megküldeni.

A magyar állampolgárság, a magyarországi lakóhely és a büntetlen előélet igazolására szolgáló dokumentumokat (személyazonosításra szolgáló okmány másolata, lakcímet igazoló hatósági igazolvány másolata, érvényes hatósági erkölcsi bizonyítvány), a Rendőrség által végzendő alkalmassági vizsgálatokhoz való írásbeli hozzájárulást, a személyes adatok kezeléséhez történő írásbeli hozzájárulást, írásbeli nyilatkozatot roma származásról, valamint a tanulói jogviszony és a tanulmányi átlageredmény igazolására szolgáló dokumentumokat (a tanulói jogviszony fennállásáról, a köznevelési intézmény által kiállított igazolás, a bizonyítvány másolata) a pályázat mellékleteként kell benyújtani.

A pályázók egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmasságának vizsgálatát a pályázat elbírálására kötelezett szerv humánigazgatási szolgálata a rendészeti oktatási intézménybe jelentkezők alkalmassági vizsgálatára irányadó jogszabályi rendelkezések alapján végzi. Az alkalmassági vizsgálatokat a pályázat elbírálása során a Rendőrség kötelező jelleggel végzi el. A támogatás időtartama alatt évente legfeljebb egy alkalommal, amennyiben a pályázó egészségi, pszichikai állapota ezt indokolttá teszi, a Rendőrség további alkalmassági vizsgálatok elvégzésére is jogosult.

Az egészségügyi alkalmassági vizsgálat során bemutatni szükséges szakorvosi leletek:

a) az egyes rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságáról, közalkalmazottai és köztisztviselői munkaköri egészségi alkalmasságáról, a szolgálat-, illetve keresőképtelenség megállapításáról, valamint az egészségügyi alapellátásról szóló 57/2009. (X. 30.) IRM-ÖM-PTNM együttes rendelet háziorvos által kitöltött 3/A. melléklet szerinti kérdőív;

b) 1 évnél nem régebbi tüdőszűrő vizsgálat eredménye;

c) labor (vérkép, ionok, vesefunkció, májfunkció, vérzsírok, vércukor, vizelet);

d) hallásvizsgálat;

e) szemészeti lelet;

f) EKG lelet;

g) az egészségi állapotával, illetve korábbi betegségeivel kapcsolatos valamennyi dokumentum (szakorvosi leletek, kórházi zárójelentések stb.);

h) férfiaknál egy évnél nem régebbi urológiai vizsgálat eredménye;

i) nőknek egy hónapnál nem régebbi nőgyógyászati lelet és egy évnél nem régebbi citológiai vizsgálat eredménye.

A pályázatokat a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője által kijelölt személyekből álló bizottság bírálja el és készíti elő döntésre.

A támogatás odaítéléséről a bizottság javaslata alapján a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője dönt. A pályázat elbírálásának határideje 2017. augusztus 31. A pályázatot nyert tanulókkal a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság támogatási szerződést köt.

 

A pályázattal kapcsolatban felvilágosítás Horváth Attila r. alezredestől kérhető a 34/517-716-os telefonszámon.

 • Elérhetőségek
 • Galéria
 • Kultúra
 • Látnivalók
 • Munkalehetőségek
 • Sport
 • Szálláshelyek
 • Testületi ülések
 • Videók
 • Városi KönyvtárWass Albert Művelődési Központ
  Kisbér Város Önkormányzata - 2870 Kisbér, Széchenyi u. 2. - Telefon: (+36 34) 552-002 - E-mail: titkarsag@kisber.hu