Kisbér város hivatalos honlapja
           
       

Semmelweis nap

Kisbér, 2017. június 30.

2017. július 04. , kedd
Semmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis napSemmelweis nap

2017. június 30.-án, délután tartotta közös Semmelweis napi ünnepségét Kisbér város önkormányzata, a Batthyány Kázmér Szakkórház és a Kisbéri Mentőállomás.

Dr. Urbán Edina, a kórház főigazgatója köszöntötte elsőként a megjelent egészségügyi dolgozókat, valamint az ünnepséget jelenlétükkel megtisztelő Czunyiné Dr. Bertalan Judit egyéni országgyűlési képviselőt, és Bozori Zsuzsannát, a Kisbéri Járási Hivatal vezetőjét.

Hagyományteremtő szándékkal, most először ünneplik együtt ezt a jeles napot - kezdte ünnepi beszédét a főigazgató –, mert szükségesek a szimbólumok azért, hogy ez a több sebből vérző ágazat ne adja fel. Az egészségügyet a különböző erők előszeretettel használják fel negatív példaként, ha valami rossz, ha valami nem megy. Az egészségügyi reform, még ha az ágazaton belüli érdekellentétek miatt lassúnak is tűnik, és közvetlenül a betegellátásnál nem is igen látszik, folyamatosan zajlik, amely egy hosszú folyamat. Az időnként szított betegelégedetlenség is nyomja a rendszerben dolgozók vállát. Az egészségügyben dolgozók egyet tehetnek, nem bántják egymást, nem mutogatnak, és a nehézségek ellenére hűek maradnak hivatásukhoz. Ez nem azt jelenti, hogy tűrni kell és megalkudni, hanem ha bármit tesznek, a lelkiismeretük tiszta maradjon – folytatta beszédét a kórház vezetője. Az alapellátás és a kórház munkatársai egymásra vannak utalva, együtt látják el Kisbér és térségének lakosságát, és együtt is kell gondolkodniuk, hiszen egy hivatást választottak, a betegek gyógyítását – fejezte be beszédét a főigazgató asszony.

Az ünnepség folytatásaként Dr. Kassai-Farkas Ákos, a Batthyány Kázmér Szakkórház Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályának főorvosa tartott egy felelevenítő megemlékezést Semmelweis Ignácról, az anyák megmentőjéről, aki lefektette a gyógyító munka három alaptételét a késői utódoknak : Előzzük meg a bajt azzal, hogy megfelelő higiéniát biztosítunk környezetünkben, ruházatunkban, kezeinkben, műszereinkben. Ne használjuk indokolatlanul az antibiotikumot, még akkor sem, ha azt a beteg kifejezetten kéri, követeli. Tartsuk fontosnak, hogy megmagyarázzuk a betegnek, mikor kell és mikor felesleges, sőt ártalmas az antibiotikum használata. Ekkor leszünk hűek a Semmelweisi elvhez.
Kitért a főorvos beszédében az egészségügyben dolgozók sokrétű munkájára, akik nap mint nap találkoznak a betegekkel. Őket ünnepeljük, az orvosokat, a háziorvosokat, a körzeti nővéreket, ápolókat, a házi gyermekorvosokat, asszisztenseket, iskolaorvosokat, védőnőket, fogorvosokat, az ügyeleten dolgozókat, a házi betegápolókat, nővéreket, mentősöket. De ünnepeljük a második vonalban dolgozókat is, akiknek a munkája nélkül nem teljes az egészségügy. Ők a bérszámfejtők, a pénzügyi dolgozók, a takarítók, a portások, a gépkocsivezetők, az informatikusok, az anyagbeszerzők, a raktárosok és még sorolhatnánk a sort.

A beszédek sorát Czunyiné Dr. Bertalan Judit folytatta, aki beszélt az egészségügyben folyó reformról, amely egy hosszú folyamat és a célja, hogy belátható időn belül emelkedjen a betegellátás színvonala, és a betegek számára egy biztonságos, kiszámítható egészségügyi rendszer jöjjön létre. A kisbéri kórházban az elmúlt esztendőkben mintegy félmilliárdos fejlesztés történt, létrejött a pszichiátriai rehabilitációs osztály. Jelenleg is folyamatban van egy 240-, és egy 75 milliós pályázat beadása. Kitért beszédében képviselő asszony a kórház jó hírnevére is, hiszen nem csak a megyénkből, de Fejér megyéből is szeretnek ide jönni a rehabilitálandó betegek, mert tudják, hogy itt kiváló szakmai munka folyik és az egészségi problémából történő talpra állás szakszerű odaadása mellett emberi hangot is kapnak. Köszönetét fejezte ki a kórház vezetésének és dolgozóinak azért, mert a megyében egy biztonságos, kiszámítható és jó színvonalú egészségügyi szolgáltatást nyújtanak. Külön dicsérendő az is, hogy a kisbéri kórház az egyetlen megyei egészségügyi ellátó központ, amelynek nincsen hitele, nincsen működési hiánya, pénzügyi működése biztonságos – tette hozzá a térség országgyűlési képviselője -, majd beszéde végén megköszönte minden egészségügyben dolgozó munkáját.

A város elismeréseinek átadása előtt Sinkovicz Zoltán polgármester köszöntötte a vendégeket és az ünnepelt egészségügyi dolgozókat. Elmondta, hogy a város részéről a felelősség és a tenni akarás továbbra is töretlen, annak ellenére, hogy a kórház állami fenntartásba került. A maga, a város képviselő-testülete, a város és a járás valamennyi lakója nevében köszönetét fejezte ki az egészségügyben dolgozóknak azért az áldozatkész és lelkiismeretes munkájukért, amelyet nap, mint nap, hétvégeken és ünnepnapokon egyaránt tesznek a betegekért. Különösen fontos ez azért, mert az emberek az életük egyik legérzékenyebb pillanatában, elesetten, kiszolgáltatottan, betegen fordulnak az egészségügyben dolgozókhoz, legyen az orvos, ápoló vagy mentős. 2014 óta minden évben díjazza a város az egészségügyi alapellátásban dolgozókat, és ebben az évben ezt kiterjesztették a mentőállomásra is.
A köszöntése után a polgármester átadta a képviselő-testület által megítélt jutalmakat (30.000.- forint értékben utalványt, a hölgyek egy csokor virágot, az urak egy üveg bort vehettek át).

A jutalmazottak voltak : Nagyné Czigány Tímea (szakasszisztens), Tóth Imréné (szakápoló), Márkus Éva (diplomás ápoló), Biróczki István (háziorvosi ügyelet főápolója) és Trenka Ferenc (mentőtiszt).

Az ünnepség zárásaként dr. Urbán Edina, a kórház főigazgatója és Nagyné Iványi Gabriella ápolási igazgató adta át a kórház jutalmait. Az átadás előtt az ápolási igazgató elmondta, hogy a jutalmazottakat az osztályvezető főorvosokkal és főnővérekkel egyeztetve választották ki, hogy a jók közül kik voltak a legjobbak, akik elismerésben részesülnek. Minden díjazott kivívta a munkájával, hogy példaként tekintsenek rájuk.

A kórház jutalmait a következő dolgozók vehették át : Farkas Sarolta, Gyulai Andrásné, Horváth Katalin, Kovács Lászlóné, Tormáné Tóth Julianna és Nagyné Iványi Gabriella.

Az ünnepre időzítette a kórház vezetése azt a kinevezést, melynek emléklapját dr. Kemény Zsuzsanna vehette át, aki több éves lelkiismeretes munkájával, megszerzett szakmai tudásával kiérdemelte az adjunktusi címet.

Végül, de nem utolsó sorban azt az emlékérmet adta át dr. Urbán Edina főigazgató asszony, amelyet idén tavasszal alapított a kórház vezetése. Az érem szimbolizálja a jelent és azt, hogy a kórháznak jövője is van. Most először dr. Szabó Mariann osztályvezető főorvos vehette át az emlékérmet, aki pályakezdő kora óta, első munkahelyeként, maximális elkötelezettséggel látja el Kisbér és a térségének lakosságát. Sebészként és mozgásszervi rehabilitációs orvosként naponta a frontvonalon dolgozik a szakrendelésben és a fekvőbeteg ellátásban egyaránt. Betegek ezrei köszönhetik gyógyulásukat áldozatos munkájának.

 

További képek elérhetőek ide kattintva!

Semmelweis nap
Semmelweis nap
Semmelweis nap
Semmelweis nap
Semmelweis nap
Semmelweis nap
 • Elérhetőségek
 • Galéria
 • Kultúra
 • Látnivalók
 • Munkalehetőségek
 • Sport
 • Szálláshelyek
 • Testületi ülések
 • Videók
 • Városi KönyvtárWass Albert Művelődési Központ
  Kisbér Város Önkormányzata - 2870 Kisbér, Széchenyi u. 2. - Telefon: (+36 34) 552-002 - E-mail: titkarsag@kisber.hu