Kisbér város hivatalos honlapja
           
       

Lakossági Felhívás Hepatitis fertőzésről

2019. szeptember 04. , szerda

részletek a mellékletben

Tisztelt Kisbéri, Hántai lakosok! Szülők!

A közelmúltban Kisbéren óvodás korú betegeknél felismert HEPATITIS A fertőzés miatt írok rövid ismertetőt a szülők részére! Az óvodások szüleinek a Tisztiorvosi Hivatal dolgozói fognak hamarosan személyesen tájékoztatást adni!

A fertőző májgyulladás (hepatitis) számos ok következtében alakulhat ki. A súlyos szövődmények lehetősége, illetve elterjedtségük miatt a B és C vírusok okozta fertőzések a közismertek, azonban jelen esetben a legkönnyebben terjedő A-vírusról (HAV) van szó!

A hepatitis A vírus (HAV) fertőzése a gyomor-bélrendszer útján jön létre. A fertőzött ember székletéből a környezetbe kerül,  majd a szennyeződött étel, ital, kéz, csatorna, akár a szabad vizek közvetítésével más emberekre is átterjed. A fertőzött, de tünetmentes személy is fertőzőképes.  A nem megfelelő köztisztasági viszonyok fontossága itt kiemelendő! (Régebben többszörös volt az előfordulása!) Fejlett országokban a betegség ritkább, míg fejlődőkben (Afrika, Ázsia) általános gyermekbetegségnek minősül, amit felnőtt korra mindenki átvészel. Nálunk leginkább érintett az óvodás és az általános iskolás korosztály, így a felnőtt lakosság jelentős része átesett már tünetes vagy tünetmentes fertőzésen, és rendelkezik védettséggel.  

Tünetek:  90 százalékban tünetmentesen zajlik le. A lappangási idő átlagosan négy hét. Ezután jelentkeznek a bevezető leggyakoribb tünetek: fáradtság, levertség, rossz közérzet, étvágytalanság, hányinger, hányás.  A lábadozás hónapokig elhúzódhat, .

Kezelés: Specifikus vírusellenes szer nem áll rendelkezésre, de különleges kezelésre többségében nincs is szükség, hisz általában magától teljesen meggyógyul a beteg. Néhány napos ágynyugalom, szükség szerint lázcsil-lapítás, bő folyadékfogyasztás és megfelelő kalória-bevitel. Elkülönítés csak kisgyermekek vagy értelmi képességükben korlátozott emberek esetén szükséges, egyébként a szokásos higiénés szabályok betartása elég. Ritkán, általában a szervezet immunrendszerét gyengítő társbetegség mellett, előfordul heveny májelégtelenség is. Súlyos szövődmény vagy halál igen ritka következmény. Megelőzhető a hepatitis A: védőoltás is rendelkezésre áll, de ez nem tartozik a kötelező védőoltások sorába.  Beadása akkor indokolt, ha olyan országba, vidékre utazunk ahol a betegség gyakori, vagy rosszak a higiénés viszonyok! 

dr Szinyi Károly

                                                                                 

.

 • Elérhetőségek
 • Galéria
 • Kultúra
 • Látnivalók
 • Munkalehetőségek
 • Sport
 • Szálláshelyek
 • Testületi ülések
 • Videók
 • Városi KönyvtárWass Albert Művelődési Központ
  Kisbér Város Önkormányzata - 2870 Kisbér, Széchenyi u. 2. - Telefon: (+36 34) 552-002 - E-mail: titkarsag@kisber.hu