Kisbér város hivatalos honlapja
           
       

Elismerés a polgármesternek

2021. március 05. , péntek
Elismerés a polgármesternekElismerés a polgármesternekElismerés a polgármesternekElismerés a polgármesternekElismerés a polgármesternekElismerés a polgármesternekElismerés a polgármesternekElismerés a polgármesternek

2021. március 5-én délelőtt Berdó Gábor Károly, a Székesfehérvári Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke és Békási Imre, a Kisbéri Perczel Mór Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke elismerésüket és köszönetüket fejezték ki Sinkovicz Zoltánnak, Kisbér város polgármesterének azért az önzetlen segítségéért és támogatásáért, amellyel huzamosabb időn át segítette a Doni Hősök tiszteletére rendezett megemlékezéseket.

Berdó Gábor köszönö beszédében elmondta, hogy a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség 1989-ben alakult Székesfehérváron, mint országos hatáskörű civil szervezet, azzal a céllal, hogy összefogja a második magyar hadsereg kötelékében az 1942 évi doni harcokban részt vett, azt túlélő volt magyar katonákat, és lehetőséget teremtsen számukra az egymással való személyes kapcsolatok felvételére, a megbékélés szellemében kegyelettel ápolja az elesett bajtársak emlékét, valamint a lehetőségekhez mérten hozzásegítse a közvéleményt a második világháborúban részt vett és főleg abban életüket vesztett katonák szerepének, sorsának valós és helyes értékelésére.

A régi rendszerben a túlélőknek és az elhunytak hozzátartozóinak hallgatni kellet a doni eseményekről, de a rendszerváltozás után viszont már meg lehetett emlékezni róluk, és a történelmi tények tükrében feldolgozni azokat. A doni túlélők leszármazottainak igen fontos, hogy a megemlékezések az egész ország területén megvalósulhassanak, ezért hálásak azon településeknek, és vezetőiknek, akik lehetővé teszik és segítik megtartásukat. Ezek közül élen jár Kisbér, ahol már 15 éve minden évben támogatják a helyi civil egyesület kezdeményezését és a megemlékezések megtartását, amely jubileumi esemény alkalmából egy emlékplakettel és két könyvvel ismerték el a település első emberének a segítséget, támogatást, és hogy részt vett ezeken a megemlékezéseken.

Békási Imre a maga, és az egyesülete nevében szintén köszönetét fejezte ki, hogy egyesületük kezdeményezéseit és rendezvényeik megtartását minden évben segítette és támogatta a város.

Sinkovicz Zoltán, miután megköszönte a nemes gesztust, elmondta, hogy első perctől kezdve támogatta a helyi civil egyesület kezdeményezését, nemcsak város vezetőként, hanem magánemberként is, hiszen személyesen is érinti ez a szomorú esemény, mivel anyai nagyapja is áldozata volt a doni eseményeknek. Azt soha senki nem vitathatja, hogy azok az emberek, akik parancsot teljesítve részesei voltak a doni eseményeknek, azok a hazájukért áldozták fel életüket, ezért mindenképpen megilleti őket a tisztelet és emlékeik ápolása, amely mára már az unokák és dédunokák feladata lett.

Megköszönte Békási Imrének, hogy kezdeményezéseivel minden évben emelte a város rendezvényeinek értékét, és biztosította a jelenlévőket arról, hogy a jövőben is támogatni fogja a város a rendezvények megtartását.

 • Elérhetőségek
 • Galéria
 • Kultúra
 • Látnivalók
 • Munkalehetőségek
 • Sport
 • Szálláshelyek
 • Testületi ülések
 • Videók
 • Városi KönyvtárWass Albert Művelődési Központ
  Kisbér Város Önkormányzata - 2870 Kisbér, Széchenyi u. 2. - Telefon: (+36 34) 552-002 - E-mail: titkarsag@kisber.hu