Kisbér város hivatalos honlapja
           
       

Könyvbemutató a Kisbéri Batthyány Kázmér Szakkórházban

2021. március 04. , csütörtök
Könyvbemutató a Kisbéri Batthyány Kázmér SzakkórházbanKönyvbemutató a Kisbéri Batthyány Kázmér SzakkórházbanKönyvbemutató a Kisbéri Batthyány Kázmér SzakkórházbanKönyvbemutató a Kisbéri Batthyány Kázmér SzakkórházbanKönyvbemutató a Kisbéri Batthyány Kázmér SzakkórházbanKönyvbemutató a Kisbéri Batthyány Kázmér SzakkórházbanKönyvbemutató a Kisbéri Batthyány Kázmér Szakkórházban

Dr. Kassai-Farkas Ákos c. egyetemi docens, pszichiáter, a Kisbéri Batthyány Kázmér Szakkórház pszichiátriai rehabilitációs osztályvezető főorvosa mutatta be azt a három könyvet, amelyeknek közös jellemzője, hogy megtalálhatóak benne főorvos úr és az osztályon dolgozó Pálos Anna képzőművész-művészetterapeuta írásai is. Publikációikból megtudhatjuk kórházunk pszichiátriai rehabilitációs osztályának, illetve az osztályán belül működő Művészetterápiás Műhely működését és eredményeit, valamint a pszichiátriai rehabilitáció tudományos áttekintését.

1.) a Kossuth Kiadó ZRT. és a Moravcsik Alapítvány közös gondozásában jelent meg „A spontaneitás hatalma (Az art brut hazai mesterei II.)” című könyv.

A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) idén ünnepelte alapításának 40. évfordulóját, ezért a Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut Galéria a születésnapra egy kiadvánnyal és egy könyvbemutatóval egybekötött kiállítással készült.

A könyv és a kiállítás címe: A spontaneitás hatalma. A könyvvel és a kiállítással kívánták kifejezni tiszteletüket az Alapítók és a Társaság felé azért az értékes tevékenységért, amit a magyar pszichiátria érdekében végeztek és végeznek. Az ünneplés mellett a kiadvány bemutatkozási lehetőséget kíván nyújtani a szélesebb nyilvánosság előtt a hazai art brut és outsider art művészeknek és műhelyeknek is.

2.) Forrai Judit (tudománytörténész, orvostörténész, fogorvos, egyetemi tanár) és Pók Andrea (az MTA doktora, egyetemi tanár, tudományos szaktanácsadó) szerkesztésében és a Magyar Természettudományi Társulat kiadásában a „Hálózatok a tudományok, a technika és az orvoslás körében” című könyv, amely „A Hagyomány, Értékmentés és Innováció a Tudományok történetében” sorozat IV. kötete.

A kötet széles merítést mutat a különböző tudományágak mai hálózat kutatásainak. A hálózatokban való gondolkodás az emberi tevékenység szinte minden területén ősidők óta nyomon követhető, akár az élővilág minden szerveződési szintjén, akár a társadalmi kapcsolódásokban személyes és intézményes formában, a természettudományban meglévő skálafüggetlen hálózati rendszerekben. Az utóbbi évtizedben kiemelkedően sokat foglalkozunk a hálózattal, mint empirikus módszerrel. A kötet fejezetei tematikus csoportosításban széles spektrumot tár elénk a különböző szakterületeken végzett kutatásokról. Mind a társadalmi hálózatok horizontális idősíkjaiban pl. az ókori görög emberáldozatok megítélésének hálózati formájától a 18. századi diákok közösségi hálóján át, kultúraközvetítő könyvhálózatokon keresztül mutatja be azt a strukturális formát, amely különböző korokban működő társadalmi tevékenységekhez hálózati formáihoz elengedhetetlenek.

Központi szerepet kapott e kötetben az orvostudomány különböző elméleti és klinikai, ezen belül a fül-orr- gége- szájszebészeti, tüdőgondozói, pszichiátriai, ellátórendszerek, az orvosi speciális szervezeti hálói is, a missziók, a hajléktalan betegellátási, betegbiztonsági és minőségbiztosítási hálózatok bemutatása, valamint az orvosi és természettudományos társaságok kapcsolatainak tapadási pontjai. 

3.) A Medicina kiadásában Németh A. – Füredi J. (szerkesztők) Lazáry J. – Somlai Zs. (társszerkesztők): A pszichiátria magyar kézikönyve (6. kiadás).

Hagyományaikhoz híven a hazai szakmai közösség kiemelkedő klinikusai és elméleti szakemberei garantálják az egyes fejezetek minőségét, naprakész megújulását.

Amellett, hogy a szerzők frissítették, nem egyszer újraírták a korábbi fejezeteiket, a kötet új területekkel is bővült. A nemzetközi trendeknek megfelelően, a magyar gyakorlatban is megjelenő terápiás módszerek, mint a mindfulness, az EMDR és a transzkraniális mágneses stimuláció önálló fejezetet kapott a könyvünkben. A nemzetközi klasszifikációs rendszerek újításaival, valamint a közelmúltban megjelent új pszichotróp gyógyszerekkel is foglalkozunk az idevonatkozó fejezetekben.

A pszichiátria szerteágazó területeit egyetlen könyvben hiánytalanul bemutatni nem könnyű feladat, és az évek során egyre nagyobb kihívásnak bizonyul a dinamikusan bővülő tudományos ismeretek, illetve farmakológiai és módszertani fejlesztéseknek köszönhetően.

A könyvben mind a hazai, mind pedig a nemzetközi kutatási eredményeket figyelembe véve, mértéktartó, de korszerű és hiteles ismereteket nyújtanak.

 • Elérhetőségek
 • Galéria
 • Kultúra
 • Látnivalók
 • Munkalehetőségek
 • Sport
 • Szálláshelyek
 • Testületi ülések
 • Videók
 • Városi KönyvtárWass Albert Művelődési Központ
  Kisbér Város Önkormányzata - 2870 Kisbér, Széchenyi u. 2. - Telefon: (+36 34) 552-002 - E-mail: titkarsag@kisber.hu