Kisbér város hivatalos honlapja
           
       

Tájékoztató

TájékoztatóTájékoztatóTájékoztatóTájékoztatóTájékoztató

Kisbér és Bábolna, városok a klímavédelem szolgálatában!

Az uniós forrásból finanszírozott projekt megvalósítását a megyei önkormányzat is segíti

Nagyon örömünkre szolgál, hogy számot adhatunk egy újabb sikeres uniós program megvalósításáról. Külön öröm, hogy az a projekt egy mindenkit érintő és sajnos egyre inkább fenyegető veszély mérséklését szolgálja. A klímaváltozásról van szó, ami egyre inkább már az ajtónkon kopogtat. Napjainkban mindenki a saját bőrén tapasztalhatja, hogy életünk gyökeresen megváltozott. Nyaranta egyre kínzóbb hőhullámokat kell átélnünk és özönvíz szerű villámárvizekkel kell szembesülnünk. Mindenki által ismert és tudott az a kutatók által már bizonyított tény, hogy a klímaváltozásért a természetes folyamatokon túl az emberiség a felelős. Az üvegházhatású gázok egyre fokozódó kibocsátása ugyanis meggyorsítja és megerősíti azokat a folyamatokat, amelyek klímánk gyökeres szintű megváltozásáért felelősek. 

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat felismerve a helyzet súlyosságát a megyék között elsőként fogadta el klímastratégiáját. A stratégia számba vette a megye védendő értékeit, számszerűsítette a kibocsátásokat, célokat, intézkedéseket fogalmazott meg. Annak érdekében pedig, hogy a célokat meg is valósítsák egy asztalhoz ültette a klímaváltozás mérsékléséért tenni képes szereplőket, így a nagyipari kibocsátókat, gazdasági érdekképviseleteket, önkormányzatokat, hatóságokat és civil szervezeteket, megalakítva a megyei éghajlat-változási platformot.  A folyamat nem állt meg, a megyei klímastratégiák elkészítésével. Most a településeken van a sor. Kisbér és Bábolnavárosok számára a klímavédelem mindig kiemelt szempont volt, így nem volt kérdés, hogy csatlakozzanak a megye felhívására és egy közös klímavédelmi projekt megvalósításával segítsék, erősítsék a megyei klímavédelmi célok megvalósítását. A megyei önkormányzat jelen projekt eredményes megvalósítását az általa alapított KEM Fejlesztéséért Alapítvány útján segíti.

A KEHOP 1.2.1-18-2018-00046 azonosító számú, „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Bábolna és Kisbér térségében” című projekt keretében széles körű partnerségi tervezés keretében elkészült a két település közös klímastratégiája, zajlik a társadalom valamennyi célcsoportját megcélzó környezeti érzékenyítés és szemléletformálás. A 2021. december végéig tartó projekt keretében önkormányzatok, pedagógusok, a lakosság és a civil szervezetek, illetve a vállalkozások részére szerveztekworkshopokat közel 200 résztvevővel, települési figyelemfelhívó akciókat,kreatív-játékos foglalkozásokat bonyolítottak le, a környezeti szemléletformálást célzó rajz-és fotópályázatokat valósítottak meg és tanulmányi kirándulásokat szerveztek. 

A projekt keretében megrendezett események közül kiemelkedett az esztergomi Duna Múzeumba és a lábatlani Dunamente Ökoturisztikai Látogatóközpontba szervezett kirándulások. A szakirányú klímavédelmi kirándulásokon Kisbér, Bábolna, illetve a térségben élő diákok, pedagógusok és a projekt keretében létrehozott éghajlatváltozási-és klímavédelmi kerekasztal tagjai, továbbá önkormányzati dolgozók vehettek részt, akik ellátogattak az esztergomi Duna Múzeumba, ahol megtekintették azt a különleges interaktív kiállítást (VÍZEUM) ami a vízzel kapcsolatos ismereteket mutatja be különleges és innovatív módon infokommunikációs eszközök felhasználásával. A kirándulás második részében a kiránduláson résztvevő 80 fő ellátogatott a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program keretében uniós támogatásból megvalósult Dunamente Ökoturisztikai Látogatóközpontba, ahol a klímavédelemmel kapcsolatos, gyakorlatorientált és élményalapú foglalkozásokon vehettek részt. 

Annak érdekében, hogy minél többen váljanak a klímavédelem elleni küzdelemben szövetségeseikké, konferenciákat is szerveztek és létrehozták a Kisbér-Bábolna Éghajlatváltozási és Klímavédelmi Kerekasztalt is, egy asztalhoz ültetve a klímánk védelméért helyi szinten tenni képes, tettre kész szervezeteket.  Közös céljuk, hogy az elkészült klímastratégia intézkedéseit megvalósítsák és a közbeszéd tárgyává tegyék a klímaváltozás kérdését. A projekt keretében szemléletformáló tájékoztató kiadványt is készítenek és a 21. századi tudásmegosztás jegyében egy interaktív projekt honlap aloldalt is létrehoztak. Az oldal elérhetősége: https://kisber.kehop.roi.dev/

A projektet Kisbér Város Önkormányzata, Bábolna Város Önkormányzata és a KEM Fejlesztéséért Alapítvány valósítja meg.

dr. Sági Zsolt
környezeti szemlélet-formálási szakértő
Komárom-Esztergom Megye Fejlesztéséért Alapítvány

 • Elérhetőségek
 • Galéria
 • Kultúra
 • Látnivalók
 • Munkalehetőségek
 • Sport
 • Szálláshelyek
 • Testületi ülések
 • Videók
 • Városi KönyvtárWass Albert Művelődési Központ
  Kisbér Város Önkormányzata - 2870 Kisbér, Széchenyi u. 2. - Telefon: (+36 34) 552-002 - E-mail: titkarsag@kisber.hu