Befejeződött a szüret. A hagyományoknak megfelelően szeptember közepén kezdődött az őszt leginkább szimbolizáló gyümölcs szedése Jaross János szőlőjében, a Véncser dűlőben. Ebben a család tagjai segédkeztek. Több korosztályban immáron az unokák is serényen szedték a szőlőt, Jancsi bácsi és Ildikó asszony nagy örömére.
Ez az év, főképpen a csapadékos nyár a szőlőnek nem a legjobb volt, de a gazdának így is ugyanazt a munkát el kellett végezni. Metszeni, permetezni, zöldmunkát, talajmunkát végezni az erősen felázott talajon nem volt könnyű.
A pincében a falon bölcselet:
A jó bor:
Legyen hitében római katolikus – erős
Legyen református – tiszta
Legyen zsidó – kereszteletlen
Legyen luteránus – se hideg, se meleg.
A termést már kipréselték, megindult a forrás. Jancsi bácsi örömmel kínál a friss mustból, aminek forrása napokon belül megindul a hordókban. Büszkeséggel mutatja a 30 literestől 1100 literesig terjedő hordóit, amelyeket mind Varga József bakonyszombathelyi kádár készített. Mint mondja, a család minden szőlővel-borral foglalkozó tagjának az aranykezű mester készítette a hordókat. A szép, faragott díszítések nem árulják el, mi van az embermagasságú edényekben, de a borversenyeken elért szép eredmények bizonyítják, a hordók - és a borok - szakértő, jó kezekben vannak.
- soki -