A XII. Kisbéri Napok nyitónapjának egyik hagyományos programja a Halászléfőző-verseny a tó partján. Mindenki, aki részt vett a rendezvény és a csapatok szervezésben, izgatottan figyelte már napokkal az esemény előtt az időjárás jelentéseket.
A meteorológusok péntek délutánra napsütést és helyi esőket jósoltak. Mindkettő bejött. A verseny délután 4 órakor kezdődött, de előtte 3 órakor leszakadt az ég. Hatalmas cseppekben esett, de a felhő mintha csak felettünk lett volna. Volt, ki az égszakadás közben megnézte az interneten és jól kivehetően látta a város felett a felhőt, de ugyanekkor Ácsteszéren sütött a nap. A kezdés előtt néhány perccel kisütött a nap.
Előzetesen, a határidőig 8 csapat jelentkezett, de természetesen megint többen jöttek. 13 tűz égett a 13 bogrács, vagy üst alatt, (köszönet Horváth Józsefnek és az Erdészetnek a fáért) 12-en neveztek be a versenybe. 10 halászlével, 1 gulyással és 1 pörkölttel. Ez évben lehetett mást is főzni, vagy akár sütni, mert a verseny egy alcímet kapott: Európai ízek fesztiválja. Az Európát jelképező tópartot ezen az estén a magyaros ízek uralták.
A megnyitónál nem felejtettem el a pálinkakóstolót, amiből többen repetáztak, nemcsak a csapatvezetők, hanem a zenészek is…
A csapatok ekkor már jól szervezetten állították fel sátraikat, rakták össze a székeket, asztalokat, gyújtottak tüzet. Mikor megérkeztek a Pásztor Imre által felajánlott halak, a Császári pékség finom kenyerei, már mindenhol szorgos munka folyt.
A szervezők rugalmasak voltak a nevezések tekintetében, mert a komolyan vett verseny mellett a közösség, a barátság és a jó hangulat is fontos. Ahogy mondani szokták, nem a résztvevők mennyisége, hanem a minősége a fontos. A minőséggel egyáltalán nem volt baj. Sőt! A társaságok ismét kínálgatták egymást otthon készült sültekkel (palacsintával és pogácsával), házi itókákkal (bor és pálinka), de fogyott a többféle hűsítő nedű a sörsátorban is. Aki pedig éppen ráért, az szomszédolt, kereste az alkalmat a barátságok ápolására.
Horváth Tibor csapata ”Mindegy” néven, mellettük a „Mindkettő”-s Horváth Attila főzött. Tóth Tamás állandó társulata sárga egyenpólóban „Kisült halszemek” néven, vigyázó szemét rajtuk tartotta Rita asszony, aki babgulyást főzött. Hörnyéki Balázsék is egyforma, motoros pólóban „Pikk Ász Motorosai” néven, Letenyei Zoltánék „Vili és a Verebek” néven, Marák Tiborék is a régi bevált „Halgopirin” néven neveztek. Törköly Ferencék „visszanevezték” magukat az ismert „Bandi és a fakezűek” névre, a „Bakonyszombathely Zrt”-t Szeleczki Attila igazgatta, a „Jóbarátokkal” Magdalics Gyula főzött, lánya, Ágnes pörköltet főzött, mellé kellet egy csapat, aki segített neki, ezért csapata neve mi lehetett más: „Kell egy csapat”.
Közben a tavon jet-sky-sek szórakoztattak látványos produkciókkal, de a színpadon is volt látni- és hallani való. Kellemes, fülbemászó zenét játszott a Molnár trió, majd a KISSzoba zenekar adott koncertet a vendégeknek és a szórakozni vágyóknak. Aki pedig zeneszóra akarta Magyarország épített örökségének mini mását megnézni, megtehette azt a szomszédban. Mások vigyáztak a kicsikre az ingyenes csúszdán, esetleg szurkolhattak, hogy el ne essen a gyerek a kétkerekű segway-en.
Készültek az ételek, kezdett enyhe füstfelhőbe borulni a tópart.
Este 8 órára megalakult a zsűri is. Elvállalta felkérésemet, legyen a segítségemre az ételek értékelésében Czunyiné Dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője, valamint Ladislav Horvat, a cseh testvérváros, Vodnany képviselője is, aki hivatalos küldöttség tagjaként járt nálunk. Noha Horvat úr egy szót sem beszélt magyarul, de kóstolni tudott, és nagyon ízlett neki a babgulyás és kevésbé a halétel. (Másnap este a búcsúvacsorán a testvérváros küldöttei elmondták, noha náluk jelentős ágazat a haltenyésztés, de ilyen jellegű rendezvényük nincs. Mivel nagyon jónak tartják az ötletet, hogy halakból készült ételeket főzzenek, ezért ők is próbálnak hasonló rendezvényt létrehozni.) Ezért fordulhatott elő az, ami még sosem: mivel a halételek közel azonos pontszámot kaptak, a halászlék főzőversenyét a Tóthné Szabó Rita által készített babgulyás nyerte. Ő már egy otthon többször kipróbált recept alapján főzött és most nyert egy Tribusz István kisiparos által felajánlott bográcsállványt. Összesen hat csapat kapott oklevelet és a helyi vállalkozók támogatásának köszönhetően ajándékot, miket a zsűri tagjai adtak át.
Háromnegyed tízkor megnézhettük a tűzijátékot, ami nagyon látványos volt a szemközti partról nézve.
Akinek még volt étele-itala, az maradt még és beszélgetett a résztvevőkkel, vendégekkel.
Azt est nagyon jól sikerült, finomak voltak az ételek, jó a társaság, kiváló a hangulat, ezért a jövő évi viszontlátás reményével végződött.
Malomsoki László