Komárom-Esztergom Megyében az idei influenza szezonban 39000 db térítésmentes oltóanyag beadására van lehetőség a súlyos betegség kockázatának kitett gyermekek és felnőttek között. Akik nem részesülhetnek a térítésmentes védőoltásból, érdemes igénybe venni a gyógyszertárban kapható, háziorvos által felírt, oltóanyag beadatását.
Influenzára jellemző a tünetek hirtelen kezdete. Ezek lehetnek: hőemelkedés vagy láz, rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, köhögés, torokfájás, légszomj.
Az immunrendszerünket az influenzavírus fertőzés elleni küzdelme legyengíti és így, lehetőség nyílik más kórokozók által okozott fertőzések kialakulására, például a pneumococcus baktérium által okozott tüdőgyulladásra. Ez az influenza leggyakoribb szövődménye, amely halált is okozhat. A pneumococcus okozta tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető, ezért ennek beadatását a kockázati csoportokba tartozó betegeknek kiemelten ajánlott. Súlyos következményekkel járhat szív-, tüdő- és keringési betegségben szenvedőknél, krónikus vesebetegeknél, anyagcsere betegségben szenvedőknél, például cukorbetegeknél, gyengült immunrendszerű, daganatos betegség miatt kezelteknél, valamint 60 éven felülieknél.
Az influenza és szövődményeinek kialakulása ellen a legbiztosabb megelőzés az influenza elleni védőoltás. Járványos időszak előtt beadott védőoltás csökkenti a megbetegedés előfordulását, enyhíti a tüneteket. Minden évben a védelemhez újra oltás szükséges. Az influenzaszerű megbetegedések általában december hónaptól kezdődően jelentkeznek nagyobb számban és csúcsát január – február - március hónapban éri el. A teljes védettség az oltás után két héttel alakul ki, az oltás már novembertől kérhető a háziorvosoktól. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján még a járvány kezdetekor beadott védőoltás is hatásos. Ha a szülők közösségbe még nem járó kisgyermeküket nem akarják kitenni az oltás fájdalmának, valamennyi családtag beoltásával biztosíthatják az influenza megbetegedés elleni védelmet gyermeküknek. A védőoltás influenza megbetegedést nem okozhat, mivel nem tartalmaz élő vírust. Az oltás helyén fájdalom, bőrpír alakulhat ki, és egy két napig rossz közérzetet előfordulhat. Láz, egyéb súlyosabb tünetek, komoly mellékhatás ritkán fordul elő, és jelentősége elenyésző az influenza szövődményeihez képest.
Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve
Élelmiszerek okozta megbetegedés
Mi az élelmiszer okozta megbetegedés?
Minden olyan megbetegedés, melyet az elfogyasztott élelmiszerben lévő baktériumok, vírusok (élelmiszer-fertőzés) vagy méreganyagok (élelmiszer-mérgezés) idéznek elő. Elsősorban gyomor-, bél rendszeri tünetekkel járó egészségkárosodás, amely az étel elfogyasztása után fél - 48 órán belül jelentkezhet hányással, hasmenéssel, hasi görcsökkel, lázzal és más általános tünetekkel.
Ételmérgezés gyanúja akkor merül fel, ha azonos ételt fogyasztók közül többen közel azonos időben, hasonló tünetekkel betegszenek meg.
Gomba fogyasztása utáni hányás, hasmenés, esetleg tudatzavar mindig gyanús lehet.
Ha megbetegszik:
- Forduljon orvoshoz.
- Pótolja az elvesztett folyadékot és sót! Igyon gyakran, kis
mennyiségekben szénsavmentes ásványvizet!
- Gondolja át, hogy a tünetek jelentkezése előtt 48-72 órával hol,
mikor, mit evett és ivott, vásárolt, illetve az élelmiszert hol és
hogyan tárolta?
- Ne fogyasszon senki a gyanús ételből. Tegye zárt edénybe, és adja
át a hatóságnak.
- A gombás ételt, a gomba tisztítási hulladékát tegye el laboratóriumi
vizsgálat céljára.
Mit tegyen a környezet?
- Figyeljen a higiénére, a konyha és a beteg környezetének
tisztaságára
- Mosson kezet ételkészítés, étkezés előtt, és mindig, amikor a kéz
szennyeződhet (WC használat, hulladékkezelés, orrfújás,
tüsszentés után)
- Takarítson gyakrabban fertőtlenítő hatású tisztítószerrel.
A statisztikák szerint az élelmiszerek okozta megbetegedések leggyakrabban a magánháztartásokban zajlanak le, amik odafigyeléssel, tudatos vásárlással, és az alábbi higiénés szabályok betartásával megelőzhetők lennének:
- Ételkészítéshez ivóvíz minőségű vizet használjon
- Csak megfelelő minőségű élelmiszert vásároljon
- Ételkészítés, étkezés előtt mindig mosson kezet
- A nyers húst kezelje elkülönítve a többi alapanyagtól
- A zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossa és tisztítsa meg
- Alaposan süsse, főzze meg ételeit
- A készételeket mindig védje a szennyezéstől
- A romlandó élelmiszert tárolja +5oC alatt
- A maradék ételt fogyasztás előtt mindig forralja át
- Ne fogyassza el az ételt, ha romlásra gyanús, illetve ne fogyasszon
ételt elhanyagolt higiéniájú helyen
- Tartsa tisztán a konyhát és a konyhai eszközöket
- A rovarokat, rágcsálókat tartsa távol a konyhától
- A hulladékot gyűjtse zártan és ürítse rendszeresen
- Kiránduláshoz, utazáshoz csomagoljon hűtést nem igénylő
élelmiszert