KDOP-5.2.2/C-2f-2009-0003 pályázat

KDOP-5.2.2/C-2f-2009-0003 pályázat anyaga

KDOP-5.2.2/C-2f-2009-0003
Családok és időskorúak szociális ellátásának kistérségi szintű fejlesztése

2012. február 15.

Jobb körülmények között segítik a családokat és a rászorulókat a kisbéri kistérségben. A szolgáltatások, 16 településen, önálló helyszínen elérhetővé váltak, amely megsokszorozza a munkavégzés hatékonyságát.

A Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás 143 912 703,-Ft-os támogatást nyert, az Európai Unió és a Magyar Állam által. Az Új Széchenyi Terv keretében, a Kisbéri kistérség szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatási központ alapvető infrastrukturális feltételei, 161,6 MFt-ból valósultak meg. Az épület felújításokkal 15 új telephely jött létre, és a központ is megújult. Kisbéren és Tárkányon létrehozták az idősek napközi otthonát, az ÖNO-t, ahol szociális étkeztetést is biztosítanak a rászorulóknak. A 14 kis szociális irodában pedig, a szakellátásnak a szakembereivel, találkozhatnak a rászorulók, illetve ez egy olyan információs központ is lesz, ahol mindenki tudja jelezni a problémáját. A szolgáltatások tehát, minden településen, önálló helyszínen elérhetővé váltak, amely megsokszorozza a munkavégzés hatékonyságát. Ezáltal a családsegítő központ munkatársai nemcsak Kisbéren, hanem a térség községeiben is segítenek a hozzájuk forduló rászorulókon.


Kisbéri Kistérségi Szociális és
Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ

2870 Kisbér, Angolkert 1.
Tel.: 34/353-133
Nyitva: H-Cs: 07.30-16.00h, P.: 07.30-13.30h

Megújult a szociális ellátás a kisbéri kistérségben

Jobb körülmények között segítik a családokat és a rászorulókat a kisbéri kistérségben. A szolgáltatások, 16 településen, önálló helyszínen elérhetővé váltak, amely megsokszorozza a munkavégzés hatékonyságát.

A Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás, a Családok és időskorúak szociális ellátásának kistérségi szintű fejlesztése című projekt megvalósításához nyert támogatást. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott összeg 143 912 703,-Ft.

A Kistérségi Társulás Kisbéren tartotta a projekt záró ünnepségét, a megújult Kisbéri Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központban. Az eseményen többek között jelen voltak, Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, dr. Udvardi Erzsébet a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás elnöke, valamint a projektben résztvevő települések polgármesterei is. A beruházásokról a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás elnökét kérdeztük:

– Mikor indult a beruházás és miért volt erre szükség?

2008-ban indítottuk ezt a projektet, a kistérség minden települését bevontuk, akinek erre szüksége volt, így 16 résztvevővel indult meg a pályázat. Két nagy beruházás mellett, 14 településen készült el, úgynevezett kis iroda, ahol a szakellátásnak a szakembereivel, találkozhatnak a rászorulók, illetve ez egy olyan információs központ is lesz, ahol mindenki tudja jelezni a problémáját.

– A nappali ellátást, mely településeken sikerült megoldani?

Másik két nagy beruházásunk, az a tárkányi és a kisbéri beruházás. Tárkányon egy hasonló, idősek nappali ellátására szolgáló, tehát mintegy napközi otthonnak megfelelő, étkezésre is alkalmas épületet alakítottunk ki. Itt pedig a kisbéri épületben, ahol korábban a családsegítő központ, a pedagógiai szakszolgálat is működött, létrehoztuk az úgynevezett idősek napközi otthonát.

– Milyen szerepük van a szociális irodáknak?

Nemcsak pillanatnyilag kell gondoskodni valakiről, hanem én azt hiszem, hogy ezeknek az irodáknak óriási szerepe lesz a szemléletváltás kialakításában is. De az öngondoskodás is fontos, egy kicsit a nevelés is, és az, hogy ezekkel a családokkal tartani kell a kapcsolatot. Szóval rengeteg feladata lesz azoknak, akik itt dolgoznak.

– Összességében, hogyan sikerült megvalósítani a szociális ellátást?

Összességében elhúzódott ez a projekt, 205 millió forinttal zártuk. Ezt azért fontos megemlíteni, mert 160 millió forinttal számoltunk. Tehát itt van egy 45 millió forintos plussz, amit kénytelenek voltunk bevállalni. Kisbér is vállalt belőle jelentősen, Tárkány is és a kis irodák is. Időközben a komplett akadálymentesítést is megvalósítottuk. Aztán időközben egyéb igények jöttek, kiderült, hogy nem feltétlenül férünk bele azokba a keretekbe, illetve kétszer is volt ÁFA emelés. Tehát ez is jelentett nekünk egy többlet terhet. Szerintem minden polgármestert, az motivált, hogy nagyon sok rászoruló van, egyre több és segíteni kell rajtuk.