Polgármesteri köszöntő

Tisztelettel köszöntöm Önt Kedves Látogató!

Megtisztelő számomra, hogy Magyarország Lovas Fellegvára, Kisbér város polgármestereként, elsőként üdvözölhetem Önt városunk megújult honlapján.

Komárom-Esztergom megye déli felén, ahol a Vértes és a Magas-Bakony messze kéklő hegyvonulatai, dombokká szelídülve simulnak bele a tájba, ahol ezek a dombok a Kisalföld lankáival, hullámzó búzamezőivel egyesülnek, a Móri-árok nyugati bejáratánál található kisvárosunk, Kisbér. Az itt elterülő tájra ma is a viszonylagos érintetlenség és az őstermészeti szépség jellemző, amelynek varázsa más vidékekhez alig hasonlítható.

Kisbér kedvező földrajzi fekvése miatt gazdag történelmi múlttal rendelkezik. Az első telepesek 1000-1200 között jelentek meg. Sajátos, fordulatokban gazdag történetének első írásos emlékei 1277-ből valók, melyek Beyr (később Beer) néven említik a települést. Kisbért a 16. században a törökök többször elpusztították. A 18. században Kisbér a Batthyány család birtokába került. A család kiemelkedő személyisége gróf Batthyány Kázmér, aki az 1849-es magyar kormány külügyminisztere volt. 1853-ban Ferenc József császár itt alapította meg a helyi lótenyésztést és a vele kapcsolatos szakértelmet felhasználva a kisbéri királyi ménest.

Kisbér nem csak Járási Központ, hanem egy 18 településből álló kistérség központja, amely a Bakony és a Vértes bejáratánál fekszik. Ezért nevezik a várost a „Bakony kapujának” is. Itt keresztezi egymást a Székesfehérvárt Győrrel összekötő 81-es főút, a Komáromot Kisbérrel összekötő 13-as számú főút, a Tatabánya-Pápa harmadrendű közút, s a 13-as úton Komárom felé haladva 18 km megtétele után érjük el a Budapest-Bécs M1-es autópályát.

Megújult honlapunkkal az a célunk, hogy megkönnyítsük városunk polgárainak és az ide látogatóknak a mindennapi ügyintézését. Ezért megtalálhatják Kisbér honlapjának oldalain a hivatali ügyintézéshez szükséges összes fontos tudnivalót, az általunk oly fontosnak tartott nyilvánosság biztosítékaként a képviselő-testületi döntésekről szóló részletes beszámolókat, mindent, ami a nyilvánosságra tartozik. Másrészt a megújult honlapon szeretnénk az itt élőknek és a Kisbér iránt érdeklődő, valamint a visszatérő látogatóinknak szélesebb körű és részletesebb tájékoztatást adni a város életéről. Szándékunk szerint, aki vendégként látogat a honlapra, segítséget kap abban, hogy jobban megismerje az itt élő emberek mindennapjait, a település történetét, gazdasági, kulturális, turisztikai életét, a földrajzi elhelyezkedésének köszönhető kedvező adottságait, s mindazon értékeket, amelyekre mi, Kisbériek oly büszkék vagyunk.

Tisztelt Látogató!

Amennyiben további részleteket szeretne olvasni Kisbér történelméről, helytörténeti emlékeiről, a kisbéri ménesről, netán izgalmas helyi mondákról és legendákról, akkor kérjük, látogasson el a www.kisberikronika.hu weboldalra, ahol Hegedűs Pál, Kisbér Díszpolgárának és Pro Urbe díjasának jóvoltából a maga nemében páratlan, érdekes információkhoz juthat városunkról.

Szívesen ajánlom még figyelmükbe a „Kisbéri Polgármesteri Hivatal”- és a „Kisbér Város” facebook oldalainkat is.

Jó olvasgatást, eredményes és hasznos időtöltést kívánok minden kedves érdeklődőnek!

 

Sinkovicz Zoltán
polgármester

Bejelentkezés: +36 (34) 552-002 vagy titkarsag@kisber.hu